Hem NYHETER Åke Axelsson snickeri öppnar nätbutik

Åke Axelsson snickeri öppnar nätbutik

Publicerat av: Redaktionen

Fyra händer och ett gäng maskiner arbetar i snickeriet i Engarn.

Åke Axelsson snickeri öppnar nätbutik 2

Åke Axelsson och Daniel Eriksson i snickeriet.

Åke Axelsson, en av landets mest kända inredningsarkitekter och formgivare, säljer nu sina ekologiskt genomtänkta möbler direkt från eget snickeri via nätbutik. Möblerna tillverkas av Åke själv tillsammans med hans anställde snickare Daniel Eriksson. Tapetserarmästare Helena Engström jobbar i sin verkstad inne i Stockholm.

Möblerna tas fram ur förnyelsebara material och med långsiktigt perspektiv. ”Idén är större än att bara sälja. Det handlar om omsorg och hållbar utveckling. Det är ett småskaligt industriellt möbelhantverk som ett komplement till fabriksproducerade möbler”, säger Åke. Det kan inte bli tydligare på en marknad där avsändare och miljöklok tillverkning är allt viktigare.

Åke Axelsson verksamhet sträcker sig över mera än 60 år, från femtiotalet tills idag. Han har ritat och skapat otaliga miljöer i bibliotek, krogar, skolor, kyrkor och museer. I samband med miljöskapandet utvecklades också flera av hans kända stolsmodeller.De har sedan nått marknaden och tillverkats på det anrika möbelföretaget Gärsnäs, där Åke är delägare tillsammans med sin dotter Anna Klockby och hennes man Dag Klockby, som är vd.

Nu vill Åke sälja sina egenproducerade möbler till privatmarknaden. Det ville han redan på sextiotalet, då han ledsnade på sin inredningsfirma och drog igång ett snickeri, inrymt i Vaxholms stadshotell. Den gången var han lite för snickarromantisk. Det var svårt att leva på att sälja möbler över disk. Åke återvände till inredningsjobben, men snickeriet behöll han som prototypverkstad. Balansen mellan ritade miljöer och möbler blev hans signum. På åttiotalet flyttade han till Engarn, strax utanför Vaxholm där hem och verkstad har växt genom åren. Ett nytt fristående snickeri byggdes 2017. Utvecklingen pågår, med nya modeller och möbler, senast en nätt stegpall för bibliotek.

Via hemsidan säljs nu några modeller ur Åkes verkstadsproduktion. Möbelfamiljen Nomad sjösattes som ”ekologisk funktionalism” 2013, men har förbättrats och förenklats ytterligare. ”Nu är den klar, jag kan inte komma länge. Stolen är bland det bästa jag har gjort”, säger Åke. En näpen barnstol finns också till salu, samt ett par av Åkes klassiker från Gärsnäs.

Möblerna kan beställas i varianter, med olika kuddar och material. Leverans i platt paket efter några veckor. Såklart stämplade med ÅA.

Relaterade Artiklar