4 anledningar att installera livechatt på hemsidan
Hem NYHETER 4 anledningar att installera livechatt på hemsidan

4 anledningar att installera livechatt på hemsidan

Publicerat av: Redaktionen

Ökad försäljning, fler leads, högre kundnöjdhet och en kortare säljcykel.

4 anledningar att installera livechatt på hemsidan 1

Installera en livechatt på hemsidan och chansen till att kunderna handlar ökar nästan tre gånger så mycket.

Det är bara några av vinsterna med att ha en livechatt på sin hemsida.

Föreställ dig att du kommer in i en butik. Du ser dig omkring och produkterna verkar intressanta. Du söker med blicken efter någon ur personalen, men bakom disken… är det tomt. Du inser snart att hela butiken är obemannad. Här finns ingen som kan svara på dina frågor. Här finns bara en brevlåda bredvid kassan, där du kan lämna ett meddelande.

Hur stor är sannolikheten, att du kommer att köpa något i en sådan butik? Förmodligen inte särskilt stor. Ändå är det ofta precis så kunder bemöts på nätet.

Du har spenderat tid och pengar på produktutveckling, på marknadsföring och på din hemsida. Men när du väl lyckats bryta igenom bruset, och lockat en potentiell kund att besöka dig på nätet – vad händer då?

Om din hemsida saknar livechatt, är risken överhängande att du dagligen går miste om stora affärsmöjligheter.

#1 Fler leads och mer försäljning

KRAVEN ÖKAR PÅ SNABB SERVICE

Kunder idag är otåliga och blir lätt distraherade. De är vana vid att all information finns ett knapptryck bort, och surfar snabbt vidare om ett moment upplevs som trögt eller om de inte hittar svaren de söker. Hela 44% av Zendesks tillfrågade kunder uppgav att tillgång till specialisthjälp via livechatt är en av de viktigaste funktioner ett företag kan erbjuda online.

LÅNGA SVARSTIDER = FÖRLORADE LEADS

I en omfattande studie jämförde företaget Drift 433 olika säljteam och hur snabbt de besvarade förfrågningar som kom in via webben. Man mätte även hur svarstiden påverkade antalet leads som genererades. Resultatet talade sitt tydliga språk.

Chansen att etablera kontakt med en besökare minskade med 10X om besökaren lämnades utan svar i mer än 5 minuter. En väntetid på mer än 15 minuter innebar att i princip allapotentiella leads gick förlorade.

ÖKAD FÖRSÄLJNING MED LIVECHATT

Livechatt ger en ovärderlig direktkontakt med potentiella kunder som är intresserade här och nu.Enligt Forrester, är sannolikheten att besökare som använt livechatt genomför ett köp 2,8 gånger större än om de inte gjort det. Kunder som använt livechatt spenderar dessutom i genomsnitt 60% mer än andra kunder.

#2 B2C: Dina kunder föredrar att chatta

LIVECHATT – EN KONKURRENSFÖRDEL

Tänk efter, hur kommunicerar du helst privat? Hur ofta lyfter du faktiskt på luren och ringer någon, eller sätter dig ned och skriver ett mejl? Och hur ofta skriver du istället ett textmeddelande? Förmodligen oftare, om du är som det stora flertalet.

Att vi gillar att “texta” är ingen nyhet. Redan 2016 visade en undersökning som företaget Twiliogjort, att 9 av 10 konsumenter vill kunna skicka textmeddelanden till företag på samma sätt som vi gör privat. Ändå är det här ett område där många företag släpar efter. Att erbjuda livechatt ger ditt företag en omedelbar konkurrensfördel.

HÖGST KUNDNÖJDHET OCH TROGNARE KUNDER

För den som menar allvar med att skapa en positiv kundupplevelse är livechatt ett måste. En studie från Zendesk visar tydligt att livechatt, med 92% kundnöjdhet, leder stort över telefon (88%), mejl (85%) och social media (Facebook 84%, Twitter 77%). 63% av tillfrågade kunderuppgav dessutom i en annan undersökning att de hellre och oftare återvänder till webbsidor som erbjuder chatt, än till sådana som saknar chattmöjlighet.

BESVARA FRÅGOR I REALTID

Hur bra och informativ din hemsida än är, så uppstår det förmodligen ofta frågor och funderingar hos en besökare som är seriöst intresserad av ditt erbjudande. En livechatt ger ditt team möjligheten att besvara frågor, lösa problem och bemöta invändningar – direkt när de uppstår. Istället för att riskera att din potentiella kund surfar vidare på nätet för att få svar hos konkurrenten.

#3 Effektivare support

UPP TILL TRE GÅNGER HÖGRE PRODUKTIVITET

Med livechatt blir ditt supportteam inte bara mer tillgängligt, det kan även arbeta smartare och effektivare. Flera ärenden kan hanteras parallellt, vilket gör att en livechatt i många fall kan mer än tredubbla supportens produktivitet. Många delar av samtalet kan även automatiseras, vilket gör att arbetet effektiviseras ytterligare.

KORTARE VÄNTETIDER

Ingen gillar att vänta. En livechatt på din hemsida innebär både reducerade väntetider och minskade telefonköer. Kunden kan syssla med annat parallellt med chatten, vilket minskar risken för frustration.

#4 B2B: Kortare säljcykel

SNABBARE AFFÄRER

Livechatt ställer den traditionella säljtratten på ända. Rätt använd kan den dramatiskt sänka tiden det tar att gå från ett första besök på din hemsida till affär. Istället för en lång och ofta mödosam omväg via formulär, mejl och CRM till det första säljsamtalet, ger livechatten dig möjlighet att inleda en dialog omedelbart.

KVALIFICERA LEADS PÅ ETT TIDIGT STADIUM

Med ett smart inledande meddelande eller en välformulerad fråga, kan du i din livechatt omedelbart sortera bland besökarna, kvalificera leads och skicka dem vidare till rätt person på din sälj- eller supportavdelning – utan att det känns krångligt och omständligt för besökaren.

FRÅN PITCH TILL DIALOG

Det finns en anledning att conversational marketing och conversational saleskommer att bli några av 2019 vanligaste buzzwords. Anledningen är enkel – det fungerar. När det är kunden, istället för säljaren, som inleder en dialog så sker en förskjutning i rollerna dem emellan.

Rätt använd gör livechatten att säljaren förvandlas från en som säljer, till en som hjälper. Och som alla duktiga säljare redan vet – däri ligger nyckeln till att maxa såväl kundnöjdhet som resultat.

Relaterade Artiklar