25 år sedan Tele2 demokratiserade telefonin
Hem NYHETER 25 år sedan Tele2 demokratiserade telefonin

25 år sedan Tele2 demokratiserade telefonin

Publicerat av: Redaktionen

I år är det 25 år sedan Tele2 grundades och det svenska telemonopolet bröts.

25 år sedan Tele2 demokratiserade telefonin 2Tack vare den fria konkurrensen har mycket hänt sedan dess. Från en fast telefon hemma i köket till möjligheten att ringa och surfa oavsett var man befinner sig. Inte minst har svenskarna fått större valfrihet och lägre priser.

För 25 år sedan tog Jan Stenbeck upp kampen mot det statliga Televerket och det rådande telemonopolet. Som ett resultat av sin utmanaranda grundade han 1993 det privata alternativet Tele2, och den svenska telekartan ritades om. Med Tele2:s intåg på marknaden upphörde det hundraåriga monopolet, och kunderna fick friheten att själva kunna välja telebolag.

– Den fria konkurrensen på telemarknaden är fantastisk! Den sporrar oss till att ständigt bli bättre och utveckla produkter som våra kunder efterfrågar. Tele2 har en historia av att vara en utmanare, och har sedan länge varit kända för att erbjuda mest data till marknadens bästa pris. Vårt arv utgår från kundernas behov, och det är det som driver oss framåt, säger Samuel Skott, vd på Tele2 Sverige.

Genom att bryta det rådande monopolet lyckades Tele2 mellan 1994 och 1997 sänka samtalskostnaderna i Sverige till hälften.

Sedan dess har mycket hänt och utvecklingen har gått i ett högt tempo. Den fasta telefonin har skiftat till konstant, mobil uppkoppling där fria samtal, sms och fri surf har blivit en naturlig del av människors liv. Tele2 har fortsatt spela en stor roll och utmana rådande branschstandard. Bland annat genom att slopa bindningstiderna 2013 och första operatör att erbjuda kunderna obegränsat med surf genom abonnemanget Unlimited som lanserades 2017.

– Mycket har hänt sedan 1993 och vi ser med spänning fram emot kommande 25 år. Tele2 kommer definitivt sitta i framsätet på den här resan och fortsätta erbjuda produkter som möjliggör för kunderna att nyttja sina digitala krafter fullt ut, säger Samuel Skott, vd för Tele2 Sverige.

Relaterade Artiklar