Hem NYHETER 2020 gick mobilerna varmare än någonsin – så surfade och samtalade svenskarna under Coronaåret

2020 gick mobilerna varmare än någonsin – så surfade och samtalade svenskarna under Coronaåret

Publicerat av: Redaktionen

Under året har mobilsurfen nått nya höjder samtidigt som vi ringt betydligt fler samtal än förr.

2020 gick mobilerna varmare än någonsin – så surfade och samtalade svenskarna under Coronaåret 2

Andres Suazo, nätexpert på Telenor vid en av Telenors 5G-stationer i centrala Stockholm

Dataanvändningen i mobilnätet har ökat med hela 42 procent, med en surftopp i mars månad då pandemin bröt ut på allvar – och de som ökat sitt surfande allra mest är de äldre. Det var också i mars som svenskarna ringde flest och längst samtal, och totalt har antalet samtal ökat med 27 procent under året. Det är några av insikterna från Telenors årskrönika, som bygger på en sammanställning av surfdata från över en miljon svenska mobilkunder under 2020.

Efter att myndigheterna i början av mars deklarerade att smittorisken i Sverige var mycket hög och uppmanade svenskarna att jobba hemifrån sköt mobilsurfen och antalet samtal i höjden. Bara i mars månad surfade svenskarna 32 procent mer än i februari, och telefonsamtalen var också längst och flest under samma period.

Även uppladda data som till stor del består av videosamtal ökade kraftigt. Samma trend har varit påtaglig framförallt under hösten, i takt med en snabbt tilltagande smittspridning och fortsatta restriktioner. Under september-november har mobilsurfen ökat med 31 procent jämfört med samma period ifjol, samtidigt som telefonsamtalen tydlig ökat i längd med 12 procent och till antalet med 25 procent.

– Vi såg ökade surfvolymer i mobilnätet i våras när många blev isolerade och en stor andel svenskar började jobba hemifrån, och trenden har hållit i sig hela året. Det är en trend som kommer att fortsätta med i takt med att mobilnätet förstärks och utbyggnaden av 5G tar fart. Jag tror inte att vi inte kommer vara mindre uppkopplade i framtiden än vad vi är idag, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Den åldersgrupp som har surfat mest i år är personer mellan 41-50 år. Det är ett trendbrott mot de senaste åren då personer i åldern 18-30 år förbrukat mest surfdata. Men de som ökat sin mobila dataförbrukning mest är de äldre, där åldersgrupperna 61-70 år och 70+ är de som sticker ut med en ökning på 45 procent jämfört med 2019.

– Samtidigt som våra äldre på många vis haft det tuffare än någonsin så ser vi att det digitala utanförskapet minskat. Det är tydligt att pandemin gett upphov till beteendeförändringar i hela samhället, där både antal telefonsamtal och kontakt med nära och kära via video ökat kraftigt. Just antal samtal är annars något som brukar sjunka årligen, säger Andres Suazo.

Sommarsurf på Öland, pratigt i Blekinge, tystare i Norrland – och Finland fick många samtal
Lokalt så har den största ökningen av mobilsurf skett i Kalmar län, där surfen ökade med hela 78 procent och med en massiv surftopp under sommaren i samband med att många svenskar passade på att åka på hemester. Borgholm på norra Öland är den kommun som surfar mest i landet.

Skåne, Västra Götaland och Stockholm hamnar alla i topp-5 när det gäller antal telefonsamtal per capita, men landar ändå långt efter Blekingeborna som utmärker sig genom att ring mest (över 500 samtal per person). Däremot har det varit desto tystare i luren i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, som hamnar i botten av listan. Samtidigt har den genomsnittliga samtalslängden ökat mest i just Norrbotten (+20%). Totalt sett ringer man de längsta samtalen på Gotland. Rekordet var vecka 47 då samtalen i snitt varade i 259 sekunder. Den genomsnittliga samtalslängden är 3,5 minuter.

Telenors roamingdata visar att utlandssurfandet har minskat med 39 procent jämfört med ifjol, och i Spanien som årligen toppar utlandssurfen har svenskarna surfat 50% mindre. Antalet samtal från Sverige till utlandet ligger kvar på samma nivåer som i fjol med ett undantag, Finland. Till vår nordiska granne i öst har det nämligen ringts 40.000 fler samtal än under förra året.

Året i siffror – så surfade och samtalade svenskarna 2020
(om inte annat anges är datan baserad på jämförelsen mellan vecka 1-47, år 2020 och 2019)

Mobilsurf

 • Den totala mobilsurfen (nedladdad + uppladdad data) har i snitt ökat med 42%
 • Den största ökningen finns i Kalmar län (78%) följt av Jämtland (55%) och Dalarna (49%).
 • Blekingeborna mobilsurfar mest per capita. I Västerbotten surfar man minst per capita. Borgholm är den kommun som surfar mest per capita.
 • Uppladdad mobildata (primärt videosamtal) har i snitt ökat med 39%
 • Uppladdad mobildata ökar mest i Jämtlands län (57%) följt av Västernorrland (53%).
 • Seniorer (personer mellan 61-70 år, eller 70+) är den åldersgrupp som ökar sin mobilsurf mest (45%) under 2020
 • Personer mellan 41-50 år har surfat mest i år. Därefter följer personer mellan 31-40 år och sedan 18-30 år. Historiskt brukar personer mellan 18-30 år vara ”storsurfarna”. Årets siffror är troligen ett resultat av ökat distansarbete.
 • Svenskarna surfade 16% mer i våras (vecka 11-22) än under hösten (vecka 37-47).

Så mycket ökar den totala mobilsurfen i Sveriges län:

Uppsala (+35%)
Dalarna (+49%)
Gotland (+29%)
Gävleborg (+46%)
Halland (+39%)
Jämtland (+55%)
Jönköping (+38%)
Kalmar (+78%)
Kronoberg (+43%)
Norrbotten (+41%)
Skåne (+42%)
Stockholm (+33%)
Södermanland (+42%)
Uppsala (+40%)
Värmland (+43%)
Västerbotten (+35%)
Västernorrland (+45%)
Västmanland (+24%)
Västra Götaland (+35%)
Örebro (+48%)
Östergötland (44%)

Här ökar den totala mobilsurfen mest (kommun):
Högsby (126%)
Ockelbo (108%)
Torsås (106%)
Ödeshög (93%)
Oskarshamn (83%)

Här surfar man mest per capita (län):
Blekinge
Kalmar
Skåne
Halland
Södermanland

Här surfar man mest per capita (kommun):
Borgholm
Karlskrona
Torsås
Öckerö
Hässleholm

Här surfar man minst per capita (län):
Västerbotten
Västernorrland
Norrbotten
Jämtland
Gotland

Här ökar uppladdad mobildata mest (kommun):
Torsås (109%)
Säffle (93%)
Ockelbo (87%)
Upplands-Bro (85%)
Arvika (84%)

Telefonsamtal

 • Antalet samtal har under året ökat med 27%
 • Antalet samtal ökar mest i Jämtlands län (51%)
 • Blekingeborna ringer överlägset flest samtal per capita.
 • Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten ringer minst samtal per capita.
 • Storstadsregioner ringer mycket per capita (Skåne, Västra Götaland och Stockholm ligger alla topp-5)
 • Den genomsnittliga längden på ett telefonsamtal är ungefär 3,5 minuter
 • Samtalslängden har under året ökat med (11%)
 • Samtalslängden har ökat mest i Norrbotten (20%)
 • De längsta samtalen ringdes under vecka 12 (början av mars). Det var veckan efter att Folkhälsomyndigeten hade uppgraderat risken för smittspridning i Sverige till ”mycket hög.” Samtalslängden var då 227 sekunder.
 • I våras, under perioden vecka 11 – 22 (mars-maj) ringde svenskarna i snitt 10 sekunder längre samtal jämfört med under hösten, vecka 37 – 47 (september – november). Den nationella snittlängden på ett samtal var i våras 211 sekunder och under hösten 201 sekunder.
 • Desto längre våren fortlöpte desto kortare blev samtalen. Under vecka 22 var snittsamtalet nere på 198 sekunder.
 • Totalt sett ringer man de längsta samtalen på Gotland. Rekordet var vecka 47 då samtalen i snitt varade i 259 sekunder.

Här ökar antalet samtal mest (län):
Jämtland (51%)
Dalarna (33%)
Värmland (33%)
Västernorrland (31%)
Kronoberg (31%)

Här ökar antalet samtal mest (kommun):
Dorotea (78%)
Eda (77%)
Berg (65%)
Åre (64%)
Härjedalen (63%)

Här ringer man flest samtal per capita (län):
Blekinge
Skåne
Halland
Västra Götaland
Stockholm

Här ringer man minst samtal per capita (län):
Västerbotten
Jämtland
Västernorrland
Norrbotten
Gotland

Roaming

 • Mellan januari och oktober har svenskarnas utlandssurf minskat med 39% jämfört med samma period ifjol. Antal samtalsminuter utomlands har minskat med 41%.
 • Spanien är det land där det årligen roamas mest, så även under 2020, men den totala surfmängden har i år minskat med över 50%.
 • Det är Spanien, Sveriges tre grannländer och Storbritannien som tillsammans utgör de fem länder där svenskarna har utlandssurfar mest under året. Den totala utlandssurfen minskar med över 50% i samtliga and.
 • Antalet samtal från Sverige till utlandet ligger kvar på ungefär samma nivåer som under förra året.
 • Flest utlandssamtal ringer vi till:
  Norge
  Danmark
  Finland
  Storbritannien
  Tyskland
 • Av dessa fem länder är det bara till Finland som antalet utlandssamtal har ökat under året (ungefär 40.000 fler samtal än under 2019).
 • Norrmännen har surfat mest i Sverige under året. Norge följs av Polen, Danmark, Tyskland och Finland. Norrmännen surfade däremot dubbelt så mycket i Sverige förra året. Polska turister har däremot surfat mer i Sverige i år än under förra året.

Så har året sett ut – månad för månad

Mars 2020 – hemmajobbande svenskar
Två veckor efter att Folkhälsomyndigheten uppmanade svenskarna till hemmajobb så analyserade Telenor kundernas bredband- och mobildataförbrukning. Båda två rusade och nya surfrekord var ett faktum över hela landet när mobilsurfen ökade med 32 procent mellan februari och mars. Den nya vardagen med hemmajobb resulterade även i förändrade beteenden och svenskarna började ringa varandra mer än någonsin. Mellan februari och mars ökade antalet telefonsamtal med 30 procent. Ökningen höll i under våren och mellan mars och april fortsatte antalet samtal öka med 19%. Främst ökade samtalen på dagtid på vardagar mellan klockan 10 – 12. Under mars månad ökade den uppladdade datan med 35% jämfört med månaden innan. En stor bidragande orsak var att allt fler började ringa videosamtal, både i arbetet och att man höll mer regelbunden kontakt med nära och kära på distans genom videochattar och FaceTime.

April 2020 – isolerade äldre
I början av april införde regeringen besöksförbud på Sveriges äldreboenden och genast blev en hel generation till stor del avskärmad från omvärlden. När Sveriges kung Carl XVI Gustaf tog till orden, söndagskvällen den 5 april och höll tal till det svenska folket nådde mobilsurfen nya årshögsta nivåer för den tidpunkten på dygnet. Under talet surfade Telenors kunder 25 procent mer än vid samma tidpunkt veckan innan och 12 procent mer än när Stefan Löfven höll sitt första tal till nationen, söndagen den 22 mars.

Maj – videosamtalen skjuter i höjden i covid-utsatta regioner
Stockholms län, Södermanland och Östergötland var hårt drabbade av covid-19 redan under våren. Det fanns en tydlig koppling mellan den förvärrande pandemisituationen och kundernas användarbeteende i dessa tre län. Under maj ökade uppladdad mobildata i Södermanland med 48%, i Stockholms län (46%) och i Östergötland (46%) jämfört med maj året innan. Det var betydligt högre än den nationella snittökningen som just då var 32 procent. Uppladdad mobildata ökade som mest på vardagar mellan klockan 8 – 16. Generellt är det videosamtal som står för en överväldigande majoritet av mängden uppladdad mobildata i Sverige. Samtalslängden i länen ökade även ordentligt under maj (31%) jämfört med samma månad året innan.

Sommar – hemester
Sällan har så många svenskar åkt på hemester som denna sommar och en frekvent kompanjon i värmen var mobiltelefonen som man i år använde mer än någonsin för att ringa med. Antalet samtal ökade med 19 procent under perioden 1 juli – 23 augusti jämfört med samma period förra året och de totala samtalsminuterna ökade med 27 procent.

I somras surfades det mest i Kalmar län (56 procent ökning under sommaren jämfört med samma period året innan) och när det gäller uppladdad mobildata (t.ex. videosamtal) var det Uppsala som låg i topp med en ökning på 38 procent. I andra änden av skalan återfanns Gotland, som utmärkte sig med en negativ sommarsurfutveckling på uppladdad mobildata (-1 procent) och blott 12 procents ökning på total förbrukad mobildata. Det var långt under de nationella sommarsnitten på 22 respektive 26 procents ökning.

September – November – mer mobilsurf efter hårdare restriktioner
I samband med den snabbt tilltagande smittspridningen i Sverige under hösten har allt fler svenskar fortsatt jobba hemifrån. Efter sommaren (1 september – 15 november) har mobilsurfen ökat med 31% jämfört med samma period ifjol. Samtalslängden ökar även den och bara på Gotland var samtalen i november i snitt 30 sekunder längre än de var i oktober.

Relaterade Artiklar