2019 – året då utvikbara smartphones slår igenom på allvar?

Enligt många experter så har innovationer inom mobilsegmentet uteblivit till den grad att många idag håller ut med sina mobiler längre än vad man gjorde förut – det finns helt enkelt inga nya spännande funktioner som får användare att få ett köpsug.

Dessutom har teknikutvecklingen i samband med nya tillverkare gjort att konkurrensen har hårdnat till konsumenternas fördel: idag finns det budgettelefoner som erbjuder bra kameror och processorkraft som räcker för alla de appar som används dagligen av användare ändå.

Mobiltillverkare som Apple har börjat märka av att intresset för deras mobiler har börjat mattats av, inte minst i deras senaste kvartalsrapport som presenterades i januari 2019 där man fastslog att de inte har expanderat så mycket i Kina som man hade hoppats på. Anledningen är bland annat att kinesiska konkurrenter såsom Xiaomi erbjuder en lägre prisnivå för samma prestanda. Men överlag så presenterar mobiltillverkarna inget nytt; det handlar just nu mest om vem som kan klämma in så många kameror som möjligt i en smartphone. Därför är det kanske inte så konstigt att mobiltillverkarna just nu slåss om att vara den första tillverkaren som släpper en böjbar smartphone detta år.

Böjbar skärm med en hög prislapp

Xiaomi, Samsung, Lenovo, och Huawei har alla meddelat om att de arbetar på sin version av en böjbar mobil. Samsung var först ut med att visa upp en prototyp under en presentation där stor vikt lades på att enbart visa att skärmen kunde böjas men att samtidigt dölja så mycket som möjligt hur tekniken såg ut och kanske framför allt dölja hur tjock prototypen är i jämförelse med dagens smartphones. Det finns förstås flera fördelar med att ha en böjbar smartphone: storleken på dagens största smartphones har numera nått gränsen för vad som är användarvänligt med en hand samtidigt som skärmen paradoxalt nog är för liten för vissa ändamål, så med en utvikbar skärm som blir stor som en surfplatta kan man plötsligt titta på serier på Netflix utan problem, delta i en turnering online hos Full Tilt Casino, eller multitaska med flera app fönster uppe samtidigt.

Men frågan är vilka som är villiga att betala upp emot 20 000 kr för en böjbar skärm? Tekniken är nämligen fortfarande dyr i förhållande till att tillverka vanliga smartphones vilket betyder att enbart de mest intresserade kommer att vilja spendera den summan. Då ska man samtidigt tänka på att för den summan kan man köpa en toppmodell av en smartphone och samtidigt ha pengar över till att köpa en surfplatta. Samsung ryktas vara redo att släppa sin version och i andra halvåret av 2019 får vi slutligen veta hur det ligger till.

Prototyper snart redo att presenteras på allvar

De senaste ryktena just nu pekar på att prototyper från andra tillverkare såsom Huawei kommer att visas upp under Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari. Från Apples sida har det än så länge varit helt tyst angående en böjbar iPhone. Men klart är att både iPhone och Samsung behöver en mobil som revolutionerar mobilsegmentet för att den negativa tillväxten ska vända – att höja priset kommer nämligen inte att kunna fylla gapet tillräckligt mycket för att kompensera för bortfallet. Eftersom marknaden för böjbara mobiler ännu inte är testad vet mobiltillverkarna ännu inte om det kommer att bli någon stor efterfrågan eller inte. Därför kommer de första versionen av dessa mobiler att släppas i en begränsad upplaga – Samsung har redan hintat om en miljon exemplar – vilket betyder att den stora massan inte kommer att lockas över direkt utan det blir de så kallade early adopters, de teknikintresserade som de vänder sig till för att se hur bemötandet blir av mobilmodellen.

Så vad finns det då för övriga spännande funktioner på gång inom mobilsfären detta år? Jo, förstås 5G som kommer behövas för att koppla samman produkter i ett nytt nätverk, ännu fler kameror (upp till 16 kameror i en smartphone!), olika sorters tekniska “flärp”-lösningar, och AI som kommer att bli ännu smartare och kanske äntligen mer användbart för konsumenterna. Kanske är det snarare inom mjukvara än hårdvara som innovationerna är på gång?