Hem NYHETER Väl förberedda men många osäkra på hur Brexit påverkar

Väl förberedda men många osäkra på hur Brexit påverkar

Publicerat av: Redaktionen

Storbritannien kraschar ut ur EU och sju av tio uppger att de är väl förberedda.

Väl förberedda men många osäkra på hur Brexit påverkar 3Ändå känner sig en av tre osäkra på hur utträdet kommer att påverka verksamheten. Det visar en undersökning bland specialister och beslutsfattare på 100 export-och importföretag.

När DFDS gjorde en undersökning bland specialister och beslutsfattare som arbetar på företag som handlar med Storbritannien stod det klart att en klar majoritet förbereder sig för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

– Förhandlingarna går ju trögt just nu och det är därför klokt att näringslivet utgår från att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal. Utan ett avtal hanteras Storbritannien som vilket annat land som helst utanför EU, säger Mathias Dahlgren, managing director på DFDS Logistics.

Samtidigt finns en utbredd osäkerhet bland många när det gäller hur affärerna och verksamheten kommer att påverkas av utträdet 31 december i år. Längre leveranstider, högre kostnader och mer byråkrati är några saker som man oroar sig över.

– Det är snart bara två månader kvar och vi får fortfarande många frågor från våra kunder. Helt klart är det så att livet blir sig inte riktigt likt för de företag som handlar med Storbritannien. Men är man bara väl förberedd kommer handeln att kunna fortsätta ungefär som vanligt och det är fortfarande inte för sent att agera, säger Mathias.

Storbritannien har redan lämnat EU. Perioden fram till den 31 december i år är en övergångsperiod för att parterna ska hinna enas om ett utträdesavtal. Men än så länge saknas alltså ett avtal om hur relationen ska se ut i framtiden.

– Storbritannien är idag Sveriges sjätte viktigaste handelspartner. Bilar, bussar, läkemedel är bara några av de varor som exporteras till ett värde av 72 miljarder varje år. Det är klart att utträdet kommer påverka oss, säger Mathias Dahlström.

DFDS är sedan en lång tid tillbaka specialiserat på sjö- och landtransporter i Norra Europa. När det gäller handeln mellan Sverige och Storbritannien är företaget marknadsledande. undersökningen gjordes under september och oktober 2020.  Personer på 98 olika företag som handlar med Storbritannien deltog.

Relaterade Artiklar