​Klapphandeln på Blocket: svenskarna säljer för över 100 miljoner under mellandagarna
Hem NYHETER ​Klapphandeln på Blocket: svenskarna säljer för över 100 miljoner under mellandagarna

​Klapphandeln på Blocket: svenskarna säljer för över 100 miljoner under mellandagarna

Publicerat av: Redaktionen

I mellandagarna köper och säljer svenskarna begagnade saker på Blocket för miljontals kronor.

​Klapphandeln på Blocket: svenskarna säljer för över 100 miljoner under mellandagarna 1

 Linnéa Aguero, presschef på Blocket

I fjol landade slutsumman för utannonserat värde på cirka 106 miljoner kronor under perioden 24-30 december*. Bland varorna som säljs finns oönskade julklappar. Enligt Blockets undersökning, i samarbete med Kantar Sifo, kommer många sälja vidare såväl mjuka som hårda paket – önskelistan i år toppades nämligen av en upplevelse, mat och gott sällskap.

– Det finns en rad olika skäl till varför man säljer vidare sina klappar på Blocket. Dels att man inte vill be om kvitto, eller så tycker man att är enklare och snabbare att någon kommer och köper istället för att returnera varan. Sen finns de som provat klappen, men inser dagen efter att man faktiskt inte vill ha den. Då är det tur för både plånboken och miljön att begagnatmarknaden finns – här skonar vi planeten från prylsvinn, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Redan vid sextiden på julaftonsmorgon började begagnathandeln komma igång på Blocket. Bland annat såldes en brudklänning, en tavla och en jacka som aldrig används.

– Begagnathandeln tar ingen paus under jul och mellandagar. I regel är den som störst den 27 december. Vi ser många annonser där det står “aldrig använd”, “lapparna kvar” och “obruten förpackning”. Det vittnar om att klappar säljs vidare. Många säljer också saker som blivit överflödiga när nya saker kommit i ägo under julafton, säger Linnéa Aguero.

Enligt Blockets undersökning är det endast var fjärde svensk (26 procent) som minns alla julklappar de fick julen 2017. Varannan (50 procent) minns bara några av fjolårets klappar och 14 procent minns ingen alls.

– Har man fått något i jul som man inte kommer att använda så ska man tänka efter innan man stuvar undan saken i sitt förråd och faller i glömska. Ett mer hållbart alternativ är att sälja saken vidare och för pengarna unna sig något att minnas istället. En av fyra saker säljs inom ett dygn på Blocket så låt “fulklappen” finansiera en upplevelse eller något lyxigt att förtära på nyårsafton. Det kan bli ett minne för livet, säger Linnéa Aguero.

Det här stod högst upp på svenskarnas önskelista till tomten:

 1. En upplevelse, 41%
 2. Att den de vill fira julen med vill komma, 28%
 3. Någonting nytt (exempelvis kläder, skor eller en pryl), 26%
 4. Något ät- eller drickbart, 25%
 5. Ett presentkort, 19%

Säljer snabbast just nu på Blocket (15-24 dec)

 1. TV-spel
 2. Surfplattor
 3. Mobiler
 4. TV & Projektor
 5. Vitvaror
 6. Biljetter (resor)
 7. Leksaker
 8. Datorer
 9. Vintersport
 10. Instrument

Så får du sakerna sålda snabbt under mellandagarna på Blocket

 1. Använd rätt ord: många söker på obruten förpackning, felköp, fel storlek, oanvänd, nästan ny etc. Då kommer det du säljer också synas på sajten Blocket Nyskick.
 2. Tänk säsong: sälj inte gräsklipparen i vinter, sälj istället dunjackan, snöskotern, vintersportprylar, takboxar etc.
 3. En snygg annonsbild säljer bättre än 1000 ord. Fota i dagsljus, avskalad miljö och från olika vinklar.
 4. Sätt rätt pris! Titta på vad andra har satt för pris och sätt ditt eget pris strax under om du vill sälja snabbt.

Relaterade Artiklar