​City Gross har sparat 17,5 miljoner kvitton på ett år
Hem NYHETER ​City Gross har sparat 17,5 miljoner kvitton på ett år

​City Gross har sparat 17,5 miljoner kvitton på ett år

Publicerat av: Redaktionen

Fem miljoner meter eller cirka 17,5 miljoner kassakvitton, totalt 20 ton papper.

​City Gross har sparat 17,5 miljoner kvitton på ett år 2Det är vad City Gross sparat sedan man som första livsmedelskedja i Sverige införde digitala kvitton i sina samtliga butiker för ett år sedan. Det betyder att man halverat sin årsförbrukning jämfört med föregående år.

Bakgrunden till att City Gross startade med digitala kvitton var att man ville minska pappersförbrukningen för att värna om miljön, vilket ligger helt i linje med företagets hållbarhetsarbete på alla plan, från transporter till matsvinn.

– När vi väl hade bestämt oss och testkört i några månader i ett antal butiker var det en ganska enkel sak att införa det i samtliga enheter, säger Henrik Weiden chef för marknad och e-handel på Bergendahls Food som driver City Gross.

De allra flesta kunder sparar inte på sina kvitton och många utskrifter blir liggande kvar i butikerna. Med den gamla metoden skrevs under ett år cirka 10 miljoner meter eller cirka 40 ton kvitton ut i City Gross butiker. Genom förändringen har City Gross alltså halverat dessa siffror.

Principen på City Gross är numera att inget kvitto skrivs ut automatiskt. Kunden får själv välja om kvittot ska skrivas ut vid varje köp, antingen via en knapp på touch-skärmen när köpet är avslutat i självscanningen eller genom att svara ”ja” i en manuell kassa när personalen frågar om de vill ha ett utskrivet kvitto.

– Genom de digitala kvittona får alla kunder också automatiskt ordning och reda på sina kvitton och det är lätt att hitta dem när de behövs, exempelvis vid en reklamation. PRIO-kundernas kvitton sparas automatiskt i appen utan att kunderna behöver göra några val eller inställningar, förklarar Henrik Weiden.

– Vi har nästan uteslutande fått positiva kommentarer från kunder. Vissa har till och med tackat oss för initiativet, avslutar Henrik Weiden.

Relaterade Artiklar