IT-Retail besökte gigantiska IT-mässan Cebit på tyska mässan i Hannover
Hem EVENT IT-Retail besökte gigantiska IT-mässan Cebit på tyska mässan i Hannover

IT-Retail besökte gigantiska IT-mässan Cebit på tyska mässan i Hannover

Publicerat av: Redaktionen

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm hade kunnat undvikas med digital “fleet control” från Vitryssland.

IT-Retail besökte gigantiska IT-mässan Cebit på tyska mässan i Hannover 2Cebit är verkligen en gigantisk mässa som hålls på Hannover Exhibition Center. Eventet är årligt, pågår en vecka och handlar nästan uteslutande om digitalisering. I år hölls Cebit i mitten av juni, på ny tid jämfört med tidigare år, och benämndes bland annat “European business festival”. Underrubriken var innovation och digitalisering.

Deltog gjorde inte mindre än 2 500 till 2 800 företag från omkring 70 länder. Vi var där när dörrarna slog upp efter invigningsceremonin och alla utställningar blev tillgängliga för besökare. Ett slående intryck var att folk var där för att de vill komma vidare med sina företags utveckling. Digitalisering har faktiskt blivit nödvändigt. Det är nu det händer och det gäller att inhämta de kunskaper som behövs.

Arrangören är inte blyg när det gäller att ge goda råd till besökaren. Inför Cebit ombeds man ta med inte mindre än 100 visitkort som ska komma väl till pass.

Oracle NetSuite visas upp 

Vi gick direkt på en monter med Oracle som hade valt att synas väl för alla dem som kom in genom norra entrén. För ett år sedan köpte Oracle affärssystemet NetSuite som de presenterar som den främsta lösningen inom ERP som är en molnlösning. “NetSuite is #1 in Cloud ERP” står det i monterns slogan. En anställd berättar att det är första gången sedan köpet som Oracle visar fram lösningen på en mässa. Det känns förstås spännande och alla medarbetarna i montern är taggade. Oracle NetSuite används redan av 41 företag och organisationer världen över och används av dessa till inte mindre än 130 olika valutor. Några av funktionerna är e-commerce, betalningar, bokföring, revision och CRM (customer relationship management).

“Fleet control” 

Ute bland montrarna sökte vi upp företaget Gurtam från Vitryssland. Där träffade vi Anastasiya Eroho som berättar att hennes företag varit med hela tio år på Cebit. De säljer också bland annat sina produkter via partners i Sverige. Den produkt hon vill berätta om i första hand heter Winlon och kan användas till att hålla reda på fordon (fleet management) inom transporter eller allmänna kommunikationer. Det går att spåra fordon eller exempelvis se efter hur mycket varje bil, buss eller lastbil har kvar av bränsle. Det går att se också om föraren kör enligt hastighetsbegränsningarna. Det kallas Eco-driving. Vi pratar också om säkerhet och Anastasiya säger att det hade gått att undvika terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året om deras produkt hade varit installerad i den stulna lastbilen som användes. Den som övervakade systemet hade kunnat se att något hände och också haft möjlighet att stoppa fordonet på distans från sitt kontor.

SAP vill lära besökarna sköta företag allt bättre

Vi går vidare. Premiumpartners på Cebit är Huawei, IBM, Salesforce, SAP, Vodafone och Volkswagen. För att tävla om uppmärksamheten med sådant som uppvisning av konster med drönare och självkörande bilar har SAP satt upp ett helt pariserhjul utomhus på mässområdet. Det ska locka besökaren att komma fram och lära mer om allt man kan göra med SAPs affärssystem. SAP är marknadsledande inom företagssystem (Enterprise application software) och hjälper företag av alla storlekar inom olika branscher att fungera bättre. Personalen ska jobba bättre tillsammans och fås att använda alla sina kunskaper bättre.

Uppkopplad vespa

Vodafone, ett stort telekomföretag med verksamhet i många länder och däribland Tyskland, har flera stora montrar både inomhus och utomhus. Vi fick syn på ett par uppkopplade vespor som många andra besökare också intresserade sig för. En anställd demonstrerade och sa att man startar vespan från mobiltelefonen och kan skicka uppgifter till en vän om någon ska låna vespan så att vännen också själv kan starta den med en app från sin egen mobil. Det går också exempelvis att spåra vespan ute på stan med hjälp av uppkopplingen tack vare ett SIM-kort från Vodafone som satts in i själva vespan.

Digitala kontorslösningar

IT-Retail sökte bland annat upp AMAGNO, ett tyskt företag från Oldenburg för att höra om deras lösning för “the digital workspace”. Vi träffade Salvatore Coppola-Finegan som visade den senaste versionen av företagets mjukvara för hantering av dokument, The living document technology som de har patent på. En viktig sak, säger Salvatore, är att man inte behöver sortera dokumenten i foldrar utan hittar dem enkelt ändå. Det går att söka på alla delarna i ett dokument och ta reda på om det finns andra dokument med liknande innehåll. Det går också exempelvis att ta reda på hur länge ett dokument varit sparat och se olika versioner. När man först tar fram ett dokument får man alltid fram den senaste versionen.

Salvatore säger att systemet fungerar väl för GDPR och det arbetsflöde som är resultatet av den nya dataskyddsförordningen.

Det finns sökfält att skriva in sökord i och det är så enkelt och intuitivt att vem som helst kan använda det. Det går att växla från ett dokument till ett annat på ett intuitivt sätt om dokumenten är relaterade.

Tysk delstat stora inom forskning 

I samma mässhall har flera tyska delstater montrar och visar sina satsningar på digitalisering. I Baden-Württemburgs monter framhöll man att de är den del i hela EU som satsar mest på R&D, alltså forskning och utveckling. 4,9 procent av utgifterna läggs på det. När det gäller IT-utveckling är andelen till och med ännu större. Delstaten har många start-ups och tio av dessa hade bjudits med till mässan för att visa vad de gör. Det handlar exempelvis om idéer inom e-hälsa, säger Marina Schmid som företräder sin delstat och jobbar med att locka nya företag till Baden-Württemberg där Suttgart är huvudstad. Hon berättar att SAP har huvudkontor i delstaten, men i Walldorf.

Ericsson höjer värdet på IoT

Vi i pressen har fått ett stort eget rum med arbetsplatser att sitta vid. Där kan man själv söka upp information om företag. Vi hittade en text om Ericsson där det stod att det svenska företaget sjösatt en utvecklingsplattform för IoT i Tyskland. Ericsson vill hjälpa andra att höja värdet på IoT-applikationer baserat på Ericssons syn på säkerhet. Till det har man öppnat ett IoT Business Lab nära Achen dit man bjuder andra företag som vill prova färdiga lösningar inom sakernas Internet. Fokus är på uppkopplingens kvalitet och systemintegritet.

Anrikt tyskt företag byter specialitet från papper till digitalisering

Voith är ett tyskt förtag med hundraåriga anor inom papperstillverkning. Numera jobbar de med digitalisering, med automation av produktion och hjälper kunder med digital förändring. De har en filial i Sverige. Vi träffade Jisong Peng i företagets monter som berättade om företaget där man bland annat visade två robotar och hur de kan användas till att plocka och flytta ganska små delar. Det går exempelvis att få en mekanisk arm att öppna förpackningar och ta ut innehållet. Man utlovar att roboten dessutom är mycket enkel att programmera.

Mässan var ju som sagt gigantisk.

Tyvärr missade vi bland annat en presentation av Candace Worley som är vice president och chief technical strategist på McAfee. Hon pratade om hur företag kan använda sina IT-resurser mer effektivt. Candace menar också att automation är helt nödvändig för att uppnå en fullt ut fungerande säkerhet.

Relaterade Artiklar